Exposities 2018-10-20T11:27:32+00:00

Exposities textielkunst 2018

Onderstaand ziet u het voorlopige overzicht van de textielkunsttentoonstelling 2018.

Adrienne Barth – Atelier Viltorama

“Als je mijn atelier binnenkomt zie je als eerste een muur van wol. In heel veel kleuren. Het eerste wat ik dan zeg is “Voel maar!”. Voorzichtig wordt er dan gevoeld. Het verschil tussen lont en vlies. Het verschil tussen hele zachte merino en grof bergschaap. Zacht, zachter, zachtst. Grof, grover, grofst.

Tijdens het vilten is het heerlijk om de verschillende soorten en kleuren wol in je handen uit elkaar te trekken en neer te leggen en om de wol dan vervolgens te werken. Met water en zeep of met de viltnaald.

Er is zoveel te maken en het voelt elke keer weer anders door de gebruikte combinatie van materialen en technieken.

Het liefst zou ik iedereen kennis laten maken met wol en vilt. Laten voelen welk mooi materiaal je in handen hebt en welke verschillende structuren je er mee kan maken. Hoe het voelt om wol te transformeren in vilt.Daarom neem ik voor deze tentoonstelling een object gemaakt waar je niet alleen naar mag kijken, maar waar je ook aan mag voelen. Voel maar!

http://www.viltorama.nl/

Anja Schrik – Viltwerkplaats Odijk

Natuurlijke materialen, historische recepten en ambachtelijk werken zijn de uitgangspunten van het werk van Anja Schrik. Het blijft haar fascineren hoe je natuurlijke (afval)materialen om kan zetten in nieuwe materialen. Een metamorfose die ontstaat onder je handen. Van zachte wollokken naar sterk vilt, van planten naar verf, van pulp naar stevig papier, van glibberige vissenhuiden naar soepel leer.

Ze exposeert haar werk regelmatig: kleine en grote wandpanelen, lichtobjecten en vazen. Over verven en vilten heeft ze twee boeken geschreven: ‘Eco-verf’ en ‘Eco-vilt’. In haar Werkplaats voor kunst en ambacht geeft ze veel cursussen waarin het leren van technieken centraal staat.

Foto 1: blauwdruk
Foto 2: lunchwikkels die geverfd zijn met natuurlijke extracten

http://www.viltwerkplaats.nl

Anna van Bohemen

Informatie volgt spoedig.

https://www.annavanbohemen.nl/

Anneke Zwolsman-Westing – Viltflexplek

“Handgemaakt vilt van schapenwol vind ik zo’n intrigerend materiaal. Je kan er alle mogelijke vormen en objecten in de meest uiteenlopende kleurstellingen mee maken. Variërend van een bruidsboeket met fragiel ogende bloemblaadjes tot stevige dikke sloffen. Het duurzame materiaal is heerlijk om te dragen, maar geeft ook warmte en sfeer aan een interieur.

Gedurende het hele viltproces maak je je hoofd leeg, doordat je met je handen werkt en door de repeterende bewegingen. Je geeft je over aan de grillen van het materiaal en komt zo soms tot onverwachte vormen en structuren, die je vervolgens weer naar je hand kan zetten.

Kom genieten van het viltwerk en als je wilt ervaren wat het vilten met je doet volg dan ter plekke een mini-workshop – zie de pagina Workshops en demonstraties.”

Meer werk is te zien op www.viltflexplek.nl.

Annemie Koenen – Wolwerkplaats Moeder Aarde

Cocon Levensweg – 2018

“Al heel lang wilde ik graag een cocon aan een stuk maken. Omdat hier veel plek en tijd mee gemoeid is moest er het goede moment voor komen, namelijk in een periode dat ik minder vaak onderweg ben.

De tentoonstelling ‘Gehalten und Getragen’ van de Duitse Viltverening Filznetwerk e.V. was de gelegenheid om mijn wens vorm te geven.

Mijn inspiratie voor dit werk is sterk geworteld in Moeder Aarde, de natuur. De vergankelijke mens die weer aarde wordt. Het motief in deze cocon is het Kyrgyzische ‘hondestaart’ hetgeen betekent: de verbinding tussen hemel en aarde. Het werk is geheel handgemaakt.”

http://www.annemiekoenen.nl/troostvilt

Foto’s: Bert Jansen

Annelies Ouwejan

“Mijn naam is Annelies Ouwejan. Met veel passie ben ik sinds 1974 bezig met textiele kunst.

Het werk dat ik maak, heeft door de jaren heen een grote ontwikkeling doorgemaakt. Daar waar ik begon met fijn naaldwerk is mijn werk nu gekenmerkt door grotere werken met reliëfs waarin ik vrijer en losser ben geworden.

Het gaat mij om combinaties in vormen, structuren, lijnen, licht, schaduw, en kleurenspel.”

http://www.anne-art.nl/

Biezenmortel Masterclass 2018

In oktober 2018 vond in het Brabantse klooster voor de 4e keer de door Flox den Hartog Jager georganiseerde Biezenmortel Masterclass plaats. Onder de leiding van beeldend kunstenaar Monika Auch verlegden de 18 deelnemers hun grenzen in de vormgeving van textiele kunst.

Met verve heeft Monika Auch het inhoudelijk gedeelte van de masterclass op zich genomen. De cursisten kregen elke dag een tekenoefening om in de flow van het maken te komen. Daarna gingen ze aan de slag met huiswerk en de geweldige opdracht die ze ter plekke kregen, waardoor de cursisten uit hun comfort zone werden gehaald en er prachtige werkstukken ontstonden. In de middaguren was er voor elke cursist gelegenheid om kort privé met Monika te spreken over hun werk. ‘s Avonds verzorgde Monika een lezing, die ons perspectief op kunst en kunst maken vergrootte. De Masterclass werd afgesloten met een oefening in het fotograferen van de werkstukken op onverwachte plekken met als doel het werk te versterken.

De Masters van de Masterclass maakten in enkele dagen bijzondere werken die te zien zullen zijn op de Handwerk en Quiltdagen! De tentoonstelling wordt geheel door de cursisten zelf georganiseerd, zodat ze ook in het tentoonstelling maken ervaring op kunnen doen.

Meer informatie over de Masterclass is te vinden op www.floxdenhartogjager.nl. Ben je ook geïnteresseerd in zo’n Masterclass? Mail dan even, dan wordt je gelijk op een lijst van geïnteresseerden voor een mogelijk volgende Masterclass gezet. Email: floxdhj@gmail.com

Foto 1: Mineke Destellirer
Foto 2: Attje Oosterhuis
Foto 3: Petra Gerner
Foto 4: Anja van Dijk

Charlotte Molenaar Art.toWear

“Ik ontwerp en maak buitengewone accessoires van wol, zijde en vintagestoffen: sjaals, hoeden, sieraden en meer. Mijn doel is om kunst en vakbekwaamheid te combineren tot ontwerpen met heldere, eenvoudige vormen en uitgesproken kleuren.

Ik werk zowel in opdracht als aan een eigen vaste collectie. De ontwerpen zijn feestelijk, exclusief en, mede als gevolg van de handmatige productie, in hoge mate uniek. De accessoires zijn verfijnd, zij zijn comfortabel in het dragen en hebben een weelderige uitstraling. Kwaliteit komt zowel tot uitdrukking in materiaalgebruik als in detaillering en vindt zijn oorsprong in de liefde en de aandacht waarmee ik mijn werkstukken creëer.

In Den Bosch exposeer ik, naast kleurrijke sjaals, vooral mijn monumentale sieraden. Deze zijn geïnspireerd door de natuur in de vorm van bloemen en stenen. Mijn handgemaakte vilt combineer ik hierin vaak met zilver of titanium.”

Meer foto’s zijn te zien op mijn website www.charlottemolenaar.art en op instagram: art.towear

Collorsofellen – Textiellink

Colorsofellen

– Handbeschilderde en digitaal geprinte wol/zijden stoffen –

De textiel designs van Colorsofellen kenmerken zich door een combinatie van grafische patronen, transparantie, bijzondere kleurstellingen en materiaalgebruik. De ontwerpen en stoffen vormen een optelsom van Ellens jarenlange ervaring als grafisch vormgever en haar passie voor textielkunst. Door te experimenteren met kleuren, vormen en materialen ontstaan stoffen met ongekende mogelijkheden.

Naast het met de hand beschilderen van zijde, ontwerpt Ellen ook dessins op de computer, die geprint worden op zijde of andere stoffen. De handgeschilderde en digitaal geprinte zijde kan gedragen worden als sjaal of kleding, maar ook meegevilt worden met fijne merino-wol, waardoor kleurrijke soepele wol/zijden stoffen ontstaan met een eigen handschrift.

http://www.colorsofellen.com/

Textiellink

– Textiel publicaties –

Vele bijzondere textielobjecten, van ruim 1.500 textielkunstenaars uit de hele wereld, hebben inmiddels een plekje gekregen in één van de vijf boeken van Textiellink. Twee boeken tonen een brede kijk op textielkunst met al haar mogelijkheden. Daarnaast tonen drie specials een overzicht van de talloze toepassingen van viltkunst.

http://www.textiellink.nl/

De Concullega’s

“Wij zijn een groep van 4 kunstenaars die ieder met een verschillende invalshoek en passie werken vanuit een eigen atelier.  Het is daarbij handig dat wij allen eenzelfde referentiekader hebben vanuit de opleiding Textile Art van DIY Textile School Amsterdam.

Wij hebben elkaar gevonden om uit te wisselen, te sparren, met en van elkaar te leren en zo verder te groeien in ons kunstenaarschap. Een grote gemeenschappelijke deler hierbij is textiel. Textiel en vezels hebben onze voorkeur als materiaalkeuze en textiele kunsten en ambachten willen we graag nog meer in de kijker zetten.

Verder zijn we sterk in onze diversiteit. Als mens en kunstenaar hebben we zeer verschillende achtergronden en benaderingen. Zo kunnen we elkaar verrassen, inspireren en versterken.

Het is heerlijk om collega’s te hebben! Al zijn die soms ook een beetje concurrenten… Vandaar de naam De Concullega’s. We zijn sinds januari 2018 actief bij elkaar betrokken en merken nu al de verrijking door onze samenwerking. Dit belooft wat voor de komende jaren.

Nieuwsgierig? Je kunt meer informatie vinden door te kijken op onze websites en/of contact op te nemen via de mail: emjeevh@gmail.com.

Foto’s 1 & 2: Diana Warmels-Edes http://www.eilandesign.nl
Foto’s 3 & 4: Ginni Fleck http://ginnifleck.com
Foto’s 5 & 6: Marjan van Holthe https://www.emjees.nl
Foto’s 7 & 8: Josien Eulderink http://www.josieneulderink.nl

DIY Textile School

Informatie volgt spoedig.

Dutch MQG

Het Dutch MGQ, de Nederlandse vereniging voor Modern Quilten, laat tijdens de Handwerk en Quiltdagen 2018 moderne werken op klein formaat zien. Er worden mini quilts tentoongesteld waarbij de verschillende stijlen uit het moderne quilten worden uitgelegd. Aan de hand van deze tentoonstelling krijg je antwoord op de vraag ‘Modern quilten, wat is dat nou eigenlijk?’

Ook zullen er alledaagse objecten tentoongesteld worden, waarbij je goed kunt zien dat moderne quilts vaak worden gemaakt om te gebruiken. Van kussens, tot tassen tot toetsenbord onderleggers.

https://www.dutchmqg.nl/

Eke Krug

“Even voorstellen. Mijn naam is Eke Krug en ik werk sinds jaren met textiel en mixed media. Het experimenteren met verschillende materialen doe ik al mijn leven lang, en vind ik heel inspirerend. Gedurende ruim acht jaar heb ik in Noorwegen gewoond, waar het isolement heeft geleid tot een verdieping in mijn werk en het maken van art-quilts.

Intuïtief werken met textiel, verschillende verftechnieken, combinaties met andere materialen, zoals papier, leer en wol, oude textiel een nieuw leven geven, dat is de basis voor het mijn werk. Nieuwe lappen creëren door middel van experiment en manipulatie. En die vervolgens verwerken tot tassen, sieraden en art-quilts.

Als lid van de art-quilt groep Fifteen by Fifteen, ben ik internationaal actief. De Fifteen by Fifteen is een groep van vijftien vrouwen, uit verschillende landen en werelddelen, die, elk op eigen wijze, iedere twee maanden een art-quilt van 15 bij 15 inch maken naar aanleiding van een thema. Het gemaakte werk presenteren wij gezamenlijk op onze website.

Inmiddels woon ik sinds een jaar weer in Nederland, is er een atelier ingericht en ben ik weer volop aan het experimenteren. Ook word ik op diverse locaties uitgenodigd om workshops te geven in textiele vormgeving en textiele technieken.”

https://ekeskleurdesign.blogspot.nl/
https://fifteenquilts.com/

Elly Prins

Een beurs die half november valt is natuurlijk dè gelegenheid om alvast goed uit te pakken met kerststoffen. Elly Prins heeft een leuk assortiment in dubbelbrede stoffen met een subtiel kerstmotief. In de expositieruimte naast de stand van Elly komen quilts te hangen waar zij ook een pakket van hebben.

Bij de stand van Elly Prins kom je vast en zeker al helemaal in de kerstsfeer!

http://www.machinequilting.nl/

Fransje Smit

Wit licht valt zachtjes op wol, zijde en katoen. Ongefilterd, ongekleurd, sereen en wit. Borduurlijnen vertellen mijn verhalen als potloodlijnen op papier. Ik voeg andere pure materialen toe als lood, ijzerdraad, hout, papier en parelmoer. Ik vind beeld. Van plat naar drie dimensies, van klein naar groter.

Kleine figuurtjes in wit vilt meten het gewicht van de ziel, ze vertellen van vrijheid in je hoofd. Over Don Quichote die tegen windmolens vocht, over reizen op vleugels van paarden of op een springende haas en de hond uitlaten. Over dromen van snel, sneller, snelst en dan jezelf voorbij hollen tot je stilstaat en ineens ziet wat er allemaal al rond je is. Wieltjes en vleugels, bewegen & bewogen worden.

Grotere figuren staan op sokkels van gevonden hout, ze zijn gemaakt van wol, papier en hebben soms gehaakte onderdelen. Onderzoek levert nieuw materiaal, darm, visleer en koffiezakjes.

Naast autonoom kunstenaar is Fransje ook docent beeldende vorming.

http://www.fransje-smit.nl/

Genkse Academie

De ‘tactiele kwaliteit’ van textiel is een belangrijke troef die we binnen de hedendaagse kunst steeds meer willen aanwenden.

In de Genkse Academie voor Beeldende Kunst & Media neemt de optie Textiele Beeldende Kunst een bijzondere plek in. De opleiding brengt volwassenen cursisten in contact met verschillende oude en hedendaagse technieken die toegepast worden in de wereld van de textiel- en papierkunst. Vilten, papierscheppen, druktechnieken, shibori, hedendaags kant, haken, weven en vrij borduren worden aangebracht en de basistechnieken ingeoefend. Naast de traditionele ambachtelijke textiele technieken komen ook meer hedendaagse en digitale toepassingen aan bod. De basis van digitale fotografie, DAD-toepassingen op PC, werken met transferpers en thermofax, machinaal vilten…

De professionele docenten stellen zich op als hefboom om dat wat in de student sluimert, uit te dagen tot creatie. Een specifieke vooropleiding voor het volgen van deze opleiding is niet vereist; belangrijk zijn openheid, zin voor initiatief en experiment en de wil tot groei door het integreren van de geleverde feedback.

Meer info bij de docenten:
Anne Mie Boonen: a.mie.boonen@gmail.com
Sus Driessen: sus.driessen@pandora.be

Genkse Academie voor Beeldende Kunst & Media
http://www.academiegenk.be/bk/

Gieske van Hoorn

Informatie volgt spoedig.

Hanneke van Broekhoven

Ze ogen kwetsbaar, de textiele figuren van Hanneke van Broekhoven, met hun tere huid van transparant katoen. Tegelijkertijd stralen ze levenskracht uit.

Met veel geduld en oog voor detail heeft Hanneke ze in elkaar genaaid. Rafelrandjes en losse draadjes blijven zichtbaar, want…

“We hebben ze allemaal. Ze vertellen ons levensverhaal. Als je ze verbergt, laat je jezelf niet helemaal zien om te voldoen aan een beter, perfecter beeld.”

http://www.hannekevb.nl/

Heleen van den Hooven – Ateljee aan Zee

“Het werk dat ik dit jaar exposeer tijdens de Handwerk en Quiltdagen bestaat uit:

Soft Digital Worlds
Het werk in deze serie is geïnspireerd op de vormen die voortgekomen zijn uit het computerprogramma ‘ Turbo grid 2000’, een samenwerkingsproject tussen mijn broer Erik van den Hooven en Jowan de Haan. Erik heeft een computerprogramma geschreven waar vormen uit komen. Jowan werkt die uit in zeefdruk en ik in textiel. Voor mij gaat het in deze serie over het bij elkaar brengen van werelden en te ontrafelen hoe de verschillende werelden zijn opgebouwd. Hoe verhouden de elementen zich ten opzichte van elkaar? Waar is overlap? Wie heeft het voor het zeggen? Welke structuren worden neergelegd? Wat voegt zich naar de opgelegde structuren en wat volgt de eigen structuur/energie.

FACE (Felt Art Communty Experiment) Natural Cirkels
Van oudsher hebben vrouwen samengewerkt om textiel te maken. Het samenwerken verbindt en biedt naast gezelligheid ook de mogelijkheid binnen kortere tijd groter te werken. Dit werk is het resultaat van een samenwerking van vrouwen in Zeeland die mee hebben gedaan met dit experiment. We hebben samen gelaagde lappen gevilt die ik vervolgens in stroken heb geknipt en als cirkels weer aan elkaar heb genaaid. Het thema Natural Cirkels is een ode aan de Natuur, aan de inspiratie die ze biedt en haar oneindigheid.

Proeftuinen
Opgeleid als tuin- en landschapsvormgever hebben planten, bomen en landschappen altijd mijn interesse gehad. De techniek van het eco printen brengt tuin en textiel bij elkaar. De plantenkennis heb ik en het is een prachtig proces om te ontdekken hoe alle verschillende soorten printen. De ecoprints die zijn ontstaan heb ik daarom toepasselijk proeftuinen genoemd.”

http://www.ateljeeaanzee.nl/

Hella van ’t Hof

Informatie volgt spoedig.

http://hellavanthof.kunstinzicht.nl/

Ine Keitz

Ine Keitz verkoopt sjaals, tassen en een aantal kledingstukken die gemaakt zijn van gerecycled textiel en versierd zijn met divers handwerk.

Tijdens de Handwerkdagen presenteert zij een nieuw product: eenvoudige tassen van unieke, kleurrijke stoffen en hengsels van restleer.

http://inekeitz.nl/

Innan König – Zobea

“Ik ben in 2013 in aanraking gekomen met vilt. Door ziekte had ik een leven met paarden moeten loslaten en met vilt kwam er letterlijk weer kleur en kwamen er ook veel mogelijkheden terug. Mijn eerste lessen waren o.a van Sarah Lechner, Charity, Harm van Hawar en Heike Reul. Daarna ben ik naar de afdeling mode en textiel gegaan van het Centrum van Beeldende Kunst in Groningen. Daar ging een wereld voor me open. Freemotion en vilt, zeefdruk, monoprint, sjabloneren, indigo, verven en schilderen, shibori, boro, solubels enz. enz. Heerlijk, dit alles geeft mij de mogelijkheid om met vilt en zijde als uitgangspunt, mijzelf te uiten. Dit in de vorm van draagbare kunst en accessoires. Centraal staat voor mij vrouwelijkheid, het meisje in jezelf en de kunst van het trouw blijven aan haar. Het meisje brengt mij in contact met mijn eigen diepere gevoel. Dat geeft mij rust, kracht, richting en blijdschap.”

http://www.zobea.nl/

Irene van der Wolf

“Als kind speelde ik, rende ik, verstopte me in bosjes en kwam weer tevoorschijn of werd gevonden. Ik plukte uit de natuur, appels, peren, bessen, blaadjes. Ik ging met bosjes geplukte klaver de deuren langs. Zag rupsen, pieren en mieren. Voelde de wind door m’n haren, de regen op m’n lijf. Ik voelde met m’n handen in het water en het zand. Maakte, stroomde. Ik zag de dood bij een vogel met maden. De rupsen die zich als pluizen insponnen. Ik zag de onschuld van een jong poesje dat ik uit het asiel mocht halen en dat ik Gijsje noemde. Ik voelde m’n lijf bewegen, krachtig zijn, vormen, energiek wezen. Op en over het klimrek, beweging en evenwicht. Ik voelde de grootsheid van de lucht, de bomen, de nacht, het onweer, maar ook de grootsheid van dat wat zo klein en dichtbij was. Ik voelde me verbonden. Nu ik inmiddels 55 jaar ben, voel ik me nog steeds dat meisje.”

Door middel van haar boeken en cursussen hoopt Irene van der Wolf je te stimuleren in jouw spelen, stroom en creativiteit. Creativiteit zit hem niet in dat wat je al weet of kent, maar juist in oog hebben voor nieuw, voor dat wat zich laat vinden, voor dat wat jij schept.

Gezondheid en groei hebben een verbinding met creativiteit. Het zijn belangrijke helpers in een gezond en groeizaam leven.

http://www.kunstwolf.nl/

Joke van Zinderen

Informatie volgt spoedig.

Jolande van Luijk – Fibreations
Trynke Grijpma – Design Meubelstoffering

Al meer dan twintig jaar is Jolande intensief bezig met textiel en vilttechnieken. Ze heeft zich hierin tot professioneel kunstenaar ontwikkeld. Als kunstenaar vindt ze haar inspiratie in de natuur en in communicatie met de mensen in de wereld om haar heen. Kunstexposities zoals voor de VKG dit jaar, organiseert zij ook met passie. Ze ontmoette daar dit jaar Trynke Grijpma, een stoffeerder, wat resulteerde in designstoelen met een ambachtelijk gevilte bekleding.

Sinds 2001 organiseert Jolande cursussen in vilttechnieken in haar kunstatelier te Peize. Hierin wordt ieders creatieve proces gestimuleerd op een krachtige én zachte manier.

http://fibreations.nl/
http://design-meubelstoffering.nl/

LAK

Een samenspel tussen Linda Lammerts, Anneke Spijker en Karen Bruinsma.

Waarbij ieder haar eigen ideeën en inspiratie tot uiting kan laten komen.

LAK zoekt naar de harmonie in haar presentatie.

Als samen werkt…

Foto 1 & 2: Anneke Spijker©

Foto 3 & 4: Linda Lammerts©

Foto 5 & 6: Karen Bruinsma©

Lia de Jonghe

Informatie volgt spoedig.

http://www.liadejonghe.nl/

Lia Meiborg

Lia is geboren in de textielstad Tilburg en opgegroeid in een textielfamilie. Naast de fabriek was er ook nog veel thuiswerk en als kind bevoelde Lia meters stof om de weeffoutjes met een krijtje te omcirkelen. Na een gedegen M.M.S-opleiding waar zij allerlei handwerktechnieken leerde van de nonnen en een examenopdracht, die haar een goed cijfer en geld opleverde, was de liefde voor textiel geboren. Sindsdien maakte zij wandkleden  ‘met de hand’, omdat dit een rustpunt van de dag gaf.

Tegenwoordig is het niet alleen meer een rustmoment, maar gedreven zoeken naar allerlei nieuwe mogelijkheden. Naast watersolublestof, zijdevezels, geschept papier e.d. blijft het werken met stof het belangrijkste. Zij vindt het spannend en uitdagend om te zoeken en te combineren met allerlei stofjes. Kleuren uitknippen en er mee ‘schilderen’, het wegbranden van stof om te kijken wat zich daaronder weer bevindt, verschillende stoffen met elkaar mengen. En dan met draad, machinaal en/of handmatig, zo met elkaar verbinden dat je wel moet kijken en… voelen. Laag over laag doorwerkt en zo ontstaan spannende en boeiende structuren. Ook de ontwerpen (meestal de natuur) groeien op deze manier. Een bloem ontluikt al werkende.

Emotie, expressie en verbazing voelt ze bij zichzelf en zij hoopt dat ook bij de toeschouwer op te wekken.

http://liameiborg.nl/

Lidwina Charpentier

Informatie volgt spoedig.

Lilian van den Einden

‘De kracht van de eenvoud!’

“Op deze expositie wil ik Vilt voor aan de Muur en Vilt-objecten laten zien.

De vormen zijn geïnspireerd door de natuur. De pure wol is zo prachtig en ik verwerk het graag naturel. Ik maak ook gebruik van andere vezels als zijde, hennep, viscose, jute, katoen, linnen etc.

Thema’s die ik verwerk zijn ervaringen uit het leven. Die zet ik om in vormen en structuren.

De eenvoud en veelzijdigheid van het materiaal zorgen ervoor, dat ik telkens blijf experimenteren en nieuwe inspiratie krijg.”

http://www.factor-li.nl

Ook op Facebook & Instagram!

Linda Dezijn

“Tijdens Textiel Plus Arts & Crafts exposeer ik graag mijn eigentijdse objecten en wandkleden van vilt. Door het proces van het vrije creëren ontwikkelt mijn object in vilt zich tot een werkstuk waarin een deel over mijzelf is te zien. Ik ‘lees’ mijn beeld, ‘speel’ en ‘beweeg’ ermee en volg wat ik ontdek. Ik werk vanuit mijn intuïtie waarbij van alles mogelijk is. Hiervoor is de nodige ruimte te creëren voor mij heel belangrijk.

In mijn atelier werk ik aan mijn eigen creaties en geef ik daarnaast met veel plezier zelf al jarenlang workshops en cursussen. Als docent vind ik het belangrijk dat de kwaliteit van mijn lessen voorop staat. Maar vooral ben ik een gedreven docent die met veel plezier en enthousiasme cursisten coacht en inspireert! Hierop voortbordurend ben ik dit jaar gestart met de nieuwe cursus Kunstzinnig werken vanuit de beeldelementen’, een cursus waarin je je eigen kunstzinnigheid verder kunt ontwikkelen. Tijdens mijn aanwezigheid op Textiel Plus Arts & Crafts vertel ik graag over deze nieuwe, inspirerende cursus.”

https://www.lindadezijn.nl/

Madelon de la Rivebox

Informatie volgt spoedig.

https://textiel-kunst.nl/

Marian Kastelein

Informatie volgt spoedig.

Marianne Mol – Textielatelier Mols Moois

Marianne, afgestudeerd als docent beeldende kunst en vormgeving, werkt vanuit waarneming in de natuur: ontstaan en vergaan en alles daar tussenin. Met speciale aandacht voor structuur, vorm en kleur. Van daaruit ontwerpt en creëert ze objecten, meestal in vilt, maar ook in andere natuurlijke materialen.

In haar atelier geeft ze jaar- en semestercursussen. In kleine groepen krijgt elke cursist individuele begeleiding bij zijn eigen viltproject.

http://www.textielateliermolsmoois.nl/

Marian Verdonk – Punch Workshops

Marian Verdonk maakt wandkleden uit wol en andere vezels. “Ik wil de wereld zachter maken”.

Lichte, ademende, tactiele oppervlakten die tijd en ruimte schenken. Die de toeschouwer vertragen, laten stilstaan en laten voelen. De energie in de ruimte verandert. Je ademhaling verandert. Het hier-en-nu wordt in zachtheid gehuld.

“Punchen” heet de techniek waarmee Marian haar werken creëert. Een vorm van droog vilten, waarbij textielvezels (meestal wol) met naalden in elkaar worden geslagen.

Met slagklacht schept Marian een nieuw, zacht materiaal.. “Die tegenstelling sluit aan bij mijn visie”, zegt ze. “Contrasten zijn belangrijk. Ook in mijn onderwerpen zitten vaak tegenstellingen.” Zo werkt ze graag abstract maar hebben veel wandkleden iets uitgesproken landschappelijk. Zee, bergen, aarde, vuur, lucht. Oerelementen die een droomwereld zichtbaar én tastbaar maken.

De “gedroomde landschappen” van Verdonk zijn gebaseerd op haar eigen dromen. Zo neemt ze de toeschouwer mee in die droomwereld, zonder te veel in detail te treden. “Ik laat de verbeelding van de toeschouwer graag vrij. Wanneer een werk iemand echt raakt, legt die er zijn eigen verhaal in.”

http://www.marianverdonk.nl/

Marjolein Burbank

Creating new surfaces
“Ik maak beelden van textiel. In uiteenlopende vormen, van sculpturaal tot in het platte vlak, altijd enigszins ruimtelijk. Door stapeling en uitstulping, het gebruik van transparante en volumineuzere stoffen ontstaat gelaagdheid. Het beeld, de vorm die men van een afstand ziet krijgt van dichtbij bekeken een toegevoegde betekenis.

Teksten zijn voor mij een inspiratiebron tijdens het ontstaansproces. Vaak verwerk ik nieuwsberichten, geschiedenis of persoonlijke indrukken.

Gebruik makend van steeds verschillende typografie, van blokletter tot mijn eigen handschrift, levert dit zowel een informatieve als esthetische laag.”

http://marjoleinburbank.weebly.com

Meta Geerts

Informatie volgt spoedig.

Monika Loster

Informatie volgt spoedig.

https://www.monikaloster.com/

OnlineViltSchool

Expositie Sieraden
Het thema is “Waarde(n) volle sieraden”.

Cursisten van de OnlineViltSchool hebben met diverse technieken sieraden gemaakt. Deze worden geëxposeerd in de stand.

https://www.onlineviltschool.nl/

Reinier Jonkheer

Reinier is altijd al creatief geweest. Zijn eerste borduurwerk heeft hij rond zijn 12de gemaakt. Hij heeft het niet van een vreemde. Zijn moeder maakte prachtig borduur- en weefwerk en zelfs zijn opa heeft geborduurd.

Reinier is in 2004 begonnen met het maken van grotere kunstwerken. Hij had toen al een heleboel mandala’s getekend. Allemaal zelf ontworpen. Tijdens het tekenen kreeg hij het idee om één van de mandala’s uit te vergroten. Zo is hij begonnen aan zijn eerste driedimensionale mandala. “Het interessante van het maken van een mandala is de herhaling. En het is rustgevend.”

Na eerst met hele andere materialen te hebben gewerkt, hebben de kunstfietsroute-dagen in Houten van 2012 hem geïnspireerd om met stof te gaan werken. Hij kwam toevallig in een huis waar heel veel quilts hingen en is daarna meteen een basiscursus quilten gaan doen. Dat was het startsein voor het werken met lapjes stof (patchwork en applicatie). Daarna heeft hij nog diverse andere workshops gevolgd op quiltgebied en is hij lid geworden van de quiltvereniging in Houten.

Op dit moment combineert hij alle technieken die hij kent bij elkaar. Zo maakt hij nu bijvoorbeeld landschappen waarbij hij schildert, met stof werkt, borduurt en siliconekit gebruik voor het 3D effect. Ook gebruikt hij vaak gevonden materialen in zijn kunstwerken. Zijn inspiratie komt voor een groot deel uit de natuur. Ook het kijken naar kunst geeft hem een heleboel ideeën. Bij zijn werkstukken gaat hij uit van een idee die hij heeft. Hij maakt hooguit een schets, maar het eindresultaat bedenkt hij niet van tevoren. Die ontstaat tijdens het maakproces.

Rineke van Zeeburg en Loes Klein Elhorst

Art Quilts
Voor Rineke is de natuur een onuitputtelijke bron van inspiratie. Onderweg, al fietsend van werk naar huis, ziet ze de natuur in al haar vormen, kleuren en structuren. Deze indrukken verwerkt zij tot gestileerde, kleurrijke art quilts. Het hele maakproces van ontwerpen, verven en bedrukken van de stof, het bestikken en het zoeken naar de juiste kleuren is voor haar net zo belangrijk als het eindresultaat.

Inspiratie bij Loes is vooral beweging, verandering. Haar stoffen verft en print ze het liefst door middel van shibori of met suminagashi-marmer techniek. De organische vloeiende lijnen van de marmerpatronen suggereren beweging. Of ze maakt werk dat letterlijk kan bewegen door het gebruik van drie dimensionale vouwpatronen. De steeds veranderende lichtinval werpt schaduwen op het ruimtelijke werk en geeft contrast tussen licht en donker, zoals het leven.

Rosa Verloop

Informatie volgt spoedig.

https://www.rosaverloop.com/

Studio Art Quilt Associates (SAQA)

SAQA is een internationale non-profit organisatie met als missie bekendheid te geven aan de art quilt door training, tentoonstellingen, professionele ontwikkeling en publicaties. De organisatie bestaat sinds 1989 en bestaat inmiddels uit 3.400 leden wereldwijd. De meeste activiteiten worden georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers.

De organisatie is verdeeld in regio’s die hun eigen exposities en andere activiteiten organiseren. Deze expositie is een initiatief van SAQA Europa Midden-Oosten en haar Nederlandse en Vlaamse leden.

http://saqa-europe-middleeast.blogspot.nl/
http://www.saqa.com/

Textielartgroep De Uitdaging

Tien jaar De Uitdaging
Als onlinegroep maken we 4 keer per jaar een werk met een thema door de leden gekozen. Een aantal leden is al 10 jaar lid! Ieder werkt met eigen kleuren, technieken en materialen. Dat varieert van stof, papier, metaal, verf enz. De maten variëren, maar altijd 200 cm in omtrek. En altijd met fraaie resultaten!

http://de-uitdaging.blogspot.com/

Zoo-tex

Zoo-tex is een groep van negen textielkunstenaars, op volgorde van de foto’s: Liesbee Colombijn, Loes Klein Elhorst, Marga Lagrand, Inge Witvers, Bouwke Alsema, Carla Kamstra, Annelies de Graaf, Jo Huijsman en Erna de Ruiter.

De naam Zoo-tex  ontstond tijdens onze eerste inspiratiedag in Artis. Tijdens de 5 bijeenkomsten per jaar inspireren, motiveren en bekritiseren de kunstenaars elkaar. Soms wordt alleen het eindproduct (twee of driedimensionaal) getoond en een andere keer is het proces met alle experimenten belangrijk.

https://www.zoo-textextielkunst.nl/