Exposities 2017-01-30T15:20:39+00:00

Exposities

Onderstaand ziet u het overzicht van de kunstenaars die in 2016 hun werk exposeerden. Dit overzicht laten we nog even staan in 2017 om u een beeld te geven van de exposities op deze beurs. In juli/aug 2017 wordt de site geupdate.

Adrian Art

Viltkunst

http://www.adrian-art.eu/

Anneke Zwolsman-Westing

Vilten is vormgeven met je handen. Werken met losse wolvezels die je samenklit tot een lap textiel.

Het is elke keer opnieuw spannend hoe het eindresultaat er uit gaat zien.

Anneke Zwolsman-Westing: “Soms ben ik helemaal niet tevreden, maar dan ga ik net zo lang vormen en kneden tot het wel iets wordt waar ik achter sta en blij van word. Dat proces blijft intrigeren. Zo ontdek ik steeds nieuwe mogelijkheden.”

www.viltflexplek.nl

Anne van den Heuvel

Anne van den Heuvel ontwerpt en realiseert kunst, kleur- en klankoplossingen die uniek zijn voor ieder interieur.

Iedere ruimte vraagt om iets unieks. Sommige ruimtes vragen om iets specifieks.

Anne van den Heuvel verstaat de kunst om haar ontwerp onderdeel te maken van het alledaagse. Daardoor wint het ‘gewone’ aan kleur en wordt het aangenamer en spannender. Anne ontwerpt en realiseert unieke, kleurrake kunstwerken die geluiddempende eigenschappen hebben. Wandkleden en textiele installaties die door het materiaal waarvan ze gemaakt zijn een gunstige invloed uitoefenen op de akoestiek en sfeer van de ruimte. Op maat en op kleur, passend bij iedere inrichting.

http://www.annevandenheuvel.nl/

Birdblocks

Moderne quilts zijn echte gebruiksquilts met een moderne uitstraling. Die uitstraling komt tot stand door bijvoorbeeld een ongebruikelijke layout, te spelen met de zogenaamde negatieve ruimte, grafische effecten, abstractie, asymetrie, improvisatie en organische vormen. Traditionele patronen worden opnieuw geïnterpreteerd. Eenvoud en minimalisme worden gebruikt in combinatie met trendy kleuren, grafische patronen en gebruik van effen stoffen.

Inspiratie en onderling contact gaan vaak via internet, waar groepen ontstaan die samenwerken (onderdelen worden per post verstuurd) of gemaakte artikelen uitwisselen. Dit gaat juist daarom ook al heel gauw over de landsgrenzen heen.

Deze tentoonstelling is samengesteld uit quilts van Nederlandse quilters die met de Moderne stijl bezig zijn. Er zal op zaterdagmiddag om 14.00u achterin het horecahoekje een opstartbijeenkomst gehouden worden om de Nederlandse tak van het Modern Quilt Guild op te zetten (Dutch Modern Quilt Guild). Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom, maar dan wel graag eerst even een mail sturen naar : birdblocksquilt@gmail.com of kom even langs bij de stand van Birdblocks.

De deelnemers van de tentoonstelling zijn meestal werkend, moeder, jong van geest en actief op social media. Meer informatie over de Moderne stroming vindt u hier: http://www.modernquiltguild.com en/of volg @merel_birdblocks op Instagram. Er is ook een Facebook-groep.

Borduurblad en Borduurparadijs

Weet u het nog? Vroeger op de lagere school… de beruchte rode borduurlapjes? Wat hebben we erop gezweet! Sommige meisjes bewaarden de lapjes zuinig, maar menigeen gooide het direct weg.

Borduurblad en Borduurparadijs gaan deze herinneringen ophalen. Vanaf februari 2016 zijn er opnieuw schoollapjes gemaakt! Niet dezelfde als toen natuurlijk, maar veel moderner, meer van nu! Niet alleen de bekende kruissteken, maar ook diverse minder bekende borduursteken en gebruik van kleurrijke stoffen. Naast de stand van Borduurblad, t.o. Borduurparadijs worden vele lapjes tentoongesteld die tijdens de Schoollapjesklas zijn gemaakt. Samen herinneringen ophalen, inspireren en ervaringen uitwisselen.

http://www.borduurblad.nl/epatterns/schoollapjes

Corinne Zambeek

Voor Corinne Zambeek is het werken met textiel al haar hele leven heel belangrijk geweest. De laatste 15 jaar is dat het quilten. Eerst traditioneel, maar nu alleen nog modern werk. Ze vindt het heerlijk om te experimenteren met verven en het bedrukken van stoffen en maakt dan ook alles van eigengeverfde stoffen.

http://corinnezambeek.nl/

Ellen Bakker

In de stand van Textiellink exposeert Ellen Bakker haar stoffenlijn ‘Colors of Ellen – Handbeschilderde en digitaal geprinte stoffen’.

De textiel designs van ‘Colors of Ellen’ kenmerken zich door een combinatie van grafische patronen, transparantie, bijzondere kleurstellingen en materiaalgebruik. De ontwerpen en stoffen vormen een optelsom van Ellens jarenlange ervaring als grafisch vormgever en haar passie voor textielkunst.

Door te experimenteren met kleuren, vormen en materialen ontstaan stoffen met ongekende mogelijkheden. Zijden sjaals van verschillend formaat, wol/zijde omslagdoeken, wall hangings, grand-foulards, stoffen voor kleding of interieur . . . De zijde is handbeschilderd en/of digitaal geprint met een op de computer ontworpen dessin. De zijde wordt ook samen met wol vervilt tot gedecoreerde wollen stoffen.

Ellen heeft een 5-tal boeken uitgegeven boordevol textielkunst. Zoals bijvoorbeeld het meest recente textielbrede boek ‘Textielkunst wereldwijd’ en de kortgeleden uitgekomen ‘Wereldwijde kleuren van vilt’, een special met het werk van 500 viltkunstenaars uit de gehele wereld.

www.colorsofellen.com / www.textiellink.nl

Elly Prins

Een beurs die eind november valt is natuurlijk dè gelegenheid om eens uit te pakken met kerststoffen. Elly Prins heeft een leuk assortiment in dubbelbrede stoffen met een subtiel kerstmotief. Deze stoffen van 275 cm breed zijn ook prima te gebruiken als tafelkleed en het maken van een kerstboomkleed en kerstversieringen. Deze keer wordt de expositieruimte dan ook omgetoverd in een gezellig kerststraatje!

In de stand van Elly vindt u de stoffen op de rol, fat quarters en onze bijzondere XL fat quarters van 25 x 135 cm! Natuurlijk nemen ze ook alle tussenvullingen, garens en Sewezi weer mee en worden de mogelijkheden van de Bernina longarm Q24 gedemonstreerd.

http://www.machinequilting.nl/

Gerda Doeser

Gerda Doeser is woonachtig in Groenekan en is 59 jaar, creatief en gek op alle handwerken en technieken, zowel in tekenen als maken. Ze is docente in het patroontekenen en het maken van kleding. Het quilten is begonnen in 1998 toen ze een advertentie zag staan in een regionale krant: Quiltcursus om de 14 dagen, dat stond haar wel aan. Om de 14 dagen was het immers goed te doen, buiten het dagelijkse leven en drukke bestaan. Maar wat er toen ontstond, is de passie voor lapjes en het maken van quilts! Inmiddels is Gerda ook een dag werkzaam bij Carol Cox in Utrecht en is het een ware verslaving geworden met als gevolg dat haar quilts geëxposeerd worden tijdens de Handwerk en Quiltdagen! Vaak is het een eigen ontwerp van een techniek. Het liefst maakt ze alles met de hand.

Hélène Derkx

Hélène Derkx , afgestudeerd als docente beeldende vorming en kunstgeschiedenis, is zeer geïnteresseerd in het gedrag van mensen. De mens in al zijn facetten is dan ook haar grote inspiratiebron. Haar nieuwste project is de serie “mens…….mensen”. Hierin schetst zij de mens in heel zijn hoedanigheid, sportend, demonstrerend, tijdens een familieportret of als hangjongere. Zij beeldt dit uit in een combinatie van draadschetsen met zeefdrukken, glasplaatdrukken of borduursels en vertelt zo haar verhaal.

http://www.tuinvanroelenhelene.nl/

Henk van Kooten

Na zijn werkzame leven als juwelier is Henk van Kooten, om zijn dagen op te vullen, via verschillende hobby’s met het quilten begonnen in 1990. Na de basiscursus quilten en verschillende workshops heeft zijn eerste quilt, een Sampler, al gelijk op de Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde in Den Haag gehangen (1991).

Daarna is Henk aan wedstrijden deel gaan nemen, wat geresulteerd heeft in Nationale en Internationale prijzen. Op de Europese kampioenschappen won hij de ‘Best of show’, vervolgens de 1e, 2e, en 3e prijzen en tot slot 4 x de publieksprijs! In Antwerpen won hij de 1e prijs Thema Huis. In Houston (Verenigde Staten) de 1e prijs met Free-Life. Naast quilts heeft hij 3 Kimono’s (Kotomono) gemaakt en ook daarmee heeft hij diverse prijzen gewonnen!

Henk van Kooten heeft naast het quilten cursussen gevolgd bij Collette Berends in het schilderen met stof. Langzamerhand heeft hij een eigen stijl gevonden die een combinatie is van verschillende technieken, zoals het gebruik van applicaties en garens. Hij geeft lezingen door het hele land en exposeert in galeries en quiltwinkels.

Henk werkt meestal traditioneel met een eigen invulling en al zijn quilts zijn met de hand gequilt. Hij maakt ook quilts in opdracht.

Inge Witvers

Inge Witvers voelt zich aangetrokken tot textiel van vezel tot object. Vroeger als docent Textiele Werkvormen, tegenwoordig als beeldend kunstenaar. Nog steeds draagt zij haar kennis graag over in workshops en lessen.

Het experimenteren met passie voor stoffen staat daarbij centraal. Inge stelt zich open voor vernieuwende technieken en textiel brede materialen. Zij combineert ze met traditionele textiele werkwijzen.

Lijn, kleur, textuur en vorm zijn voor haar erg belangrijk. Architectuur, cultuur en natuur zijn geliefde inspiratiebronnen waarbij zij oog heeft voor structuur en niet alledaagse details. Met behulp van beelden en sfeerimpressies vertaalt zij dit naar nieuwe creaties, doeken en objecten. Tevens maakt zij gebruik van technieken die niet direct gelieerd zijn aan het conventionele beeld van textiel.

www.ingetextileartist.nl

Joke van Zinderen

Joke van Zinderen is al ruim 20 jaar actief met vilt bezig. Haar interesse in het vilten werd gewekt toen ze begon met het maken van seizoenstafels. Het materiaal fascineerde Joke en ze volgde meerdere workshops onder leiding van kunstenaars uit binnen- en buitenland en heeft zo haar eigen stijl kunnen ontwikkelen.

Haar werk onderscheidt zich door het gebruik van materialen -vilt, geverfd met natuurlijke- en synthetische verfstoffen, geborduurd met zijde, versierd met kleine pareltjes, bladgoud, zalmleer en paardenhaar- en onderwerpen zoals herinneringsboekjes, sieraden, origami vilt en kleine wandobjecten. Handgemaakt vilt… en nèt even anders!!

Joke heeft haar werk geëxposeerd in binnen- en buitenland. Joke is coördinator van de International Feltmakers Organization voor Europa, Turkije en Rusland.

http://www.jokevanzinderen.com/

Klaske Jasperse

Het werken in lagen of de gelaagdheid van bestaande voorwerpen is een inspiratie voor het vervaardigen van haar objecten.

Hierbij maakt zij gebruik van verschillende textieltechnieken (weven, vilten, breien, haken, punniken, naaien en borduren) in gebruikelijke en ongebruikelijke materialen.

De structuur en de textuur, die bepaalde textieltechnieken geven, gebruikt ze om de gevonden materialen en gedachten om te zetten in een vorm, waarbij de mogelijkheid van dragen aanwezig moet blijven, zonder specifiek draagbaar te zijn.

De term ‘draagobject’ is hieruit ontstaan. De drager bepaalt de draagbaarheid van de objecten.

U vindt de expositie van Klaske in de stand van Weefnetwerk.

http://www.klaskejasperse.nl/

Lichel van den Ende en Marian de Groot

Het nieuwe verzamelproject van Lichel van den Ende is gaande: het leggen van een lint van stropdassen, d.w.z. 360 km van Kloosterburen (Groningen) tot Maastricht (Limburg), gerealiseerd in oktober 2016.

Mede door diverse pers: TV West, RTL 4, Radio Noord heeft hij al honderden dassen ontvangen en toegezegd gekregen uit heel het land. Echter, hij heeft er 194.000 nodig om dit kunst-en samenwerkingsproject uit te voeren!

Wie heeft nog 1 of meerdere of stapels gebruikte afgedankte stropdassen en levert graag een bijdrage aan deze waanzinnig lange sliert. Dat zou geweldig zijn!

Mail uw reactie naar:
kunst@lichel.nl
www.mijndorp.nl/stropdassen

Tijdens de Handwerk en Quiltdagen kunt u Lichel helpen door wat dassen aan elkaar te naaien! Maak dit geweldige project mede mogelijk en doe mee!

Marian de Groot is momenteel druk bezig met het afronden van haar eigen project, namelijk het maken van een kostuum van de labeltjes die van de stropdassen afkomstig zijn. Het eindresultaat is uiteraard in Nieuwegein te bewonderen!

Lilian van den Einden

Lilian van den Einden vilt én is haptotherapeut. Dat komt dan ook samen in haar werk. Haptonomie gaat over aanraking en verbinding.

De mens heeft verbinding nodig met anderen om zichzelf te leren kennen. Door waarachtige aandacht en aanraking kan een mens zich laten zien zoals hij is, in al zijn perfecte imperfectie.

Het vilten zelf is een soortgelijk proces -van wol naar vilt- aanraking en verbinding. Onderwerpen die je terug ziet in haar werk zijn: transparantie, gelaagdheid, verhullen en jezelf laten zien, buiten je kaders durven kijken, mild zijn voor jezelf. De gelaagdheid van de mens en ook haar eigen imperfectie zie je terug in haar vilt.

https://www.facebook.com/Vilt-Lilian-van-den-Einden-448556438671372/?fref=ts

Maria Broers

Als alternatief van haar traditionele quilts maakt Maria Broers van Carol Cox graag quilts in één kleur. Echter, die worden dan wel gemaakt met diverse structuren en stoffen. Zij verandert bestaande patronen, maar maakt ook eigen ontwerpen. De expositie van de witte quilts vindt u bij de stand van Carol Cox.

http://carolcox.nl/

Marian Verdonk

Vanuit haar achtergrond als theatervormgeefster heeft Marian stoffen geverfd, beschilderd en bewerkt. Daarin zoekt zij steeds naar de mogelijkheden, gaat de conventionele manier uit de weg en komt tot resultaat door experiment.

Voor Marian was het dan ook een geweldig moment waarop zij de punchmachine ontdekte: “Hiermee kan ik in volledige vrijheid schilderen met textiel. Ik hou van de texturen, de gelaagdheid en het intensiveren van de kleuren. Het geeft me de mogelijkheid beweging in de materie te suggereren”.

http://www.marianverdonk.nl/
http://www.punchworkshops.nl/

Maud von Bergh

Naast quilts van kleine afmetingen heeft Maud von Bergh van ‘t Laurierboompje recent ook een collectie van uitsluitend middelgrote tot zeer grote quilts gemaakt. Het betreft hier 5 quilts die uitsluitend met de unieke stoffen van Dutch Fabrics zijn gerealiseerd. Deze stoffen zijn ontworpen en uit de collectie van Rudolf den Haan. Omdat deze stoffen zowel een Nederlandse ontwerper hebben en ook nog in ons land gedrukt worden (iets waar we héél trots op mogen zijn), heeft Maud in de titel steeds het woord “Dutch” verwerkt.

‘Meer dan Vilt’

Samen zijn ze op zoek gegaan naar de ontwikkeling in hun werk.

Waar ligt het doel, het gevoel en de gedachte erachter?

Wanneer heb je je eigen doel bereikt, en komen je eigen ideeën en inspiratie goed tot uiting?

En wanneer besluit je dat het af is?

Een hele bijzondere tocht die nu is verenigd in werk van vijf dames met als uitgangspunt het thema ‘landschap’ in de breedste zin des woords.

‘Meer dan vilt’ bestaat uit (op volgorde van de foto’s v.l.n.r.) Anneke Spijker, Bertina Slettenhaar, Karen Bruinsma, Tanja Reekers & Linda Lammerts

Meta Heemskerk

Meta is begonnen met textiel en heeft tal van materialen en technieken uitgeprobeerd. Ze heeft een voorkeur voor natuurlijke materialen en is op dit moment de mogelijkheden van metaal, in het bijzonder koper en messing, aan het verkennen.

Ze werkt met koperfolie alsof het stof is. Nieuwe vellen koper en ander metaal worden omgezet in een schat aan fascinerende kleuren en texturen. Van deze ‘lappen’ worden vervolgens met eenvoudige textieltechnieken unieke en boeiende voorwerpen gemaakt.

In haar kunst combineert Meta de behoefte om zichzelf uit te drukken op een vrije en intuïtieve manier met haar liefde voor handwerken en knutselen. Ze werkt graag in series; als ze er één maakt, maakt ze er meer, waarbij ze nieuwe ideeën toepast die op dat moment in haar opkomen.

http://metaheemskerk.com/metaheemskerk.com/

Mooivilt

Een leuk bericht.

Hilda Riesebos van Mooivilt was opnieuw blij verrast met de mooie met de hand gevilte lappen in bijzonder mooie kleurcombinaties. Ze heeft in Nepal de opdracht neergelegd om mooie dunne lappen te vilten in diverse kleurcombinaties en de vrijheid gegeven er zelf mee aan de slag te gaan. Hierdoor is het atelier in Kathmandu nu weer wat meer opgeruimd na het vilten van allerlei restjes viltwol.

De lappen hebben een mooie afmeting van ongeveer 60 x 40 cm en zijn geschikt voor het maken van hoezen, boekomslagen, tassen, kussens, het beplakken van dozen, het naaien van dieren of andere objecten. U kunt de lappen bekijken, maar uiteraard ook kopen!

Hiermee hoopt Hilda weer veel mensen blij te maken!

http://www.mooivilt.nl/

Quiltbee De Lekstekers

Quiltbee De Lekstekers is een groep quiltsters, jong en oud, die sinds 7 jaar zijn neergestreken in Lopik. Eens per maand komen zij een ochtend bij elkaar om elkaars werk te bewonderen, ‘show and tell’ en om van elkaar te leren. Het is een gemengde groep met zowel beginnende als zeer ervaren quiltsters. De groep is hecht, ook al komen zij uit verschillende steden en dorpen: Lopik, IJsselstein, Benschop, Schoonhoven, Maarssen, Montfoort, Nieuwegein en Utrecht.

Tijdens de Handwerk en Quiltdagen ziet u een selectie van quilts, gemaakt door verschillende leden van de Quiltbee.

De quilt op de foto heet Capistrano en is gemaakt door Marjolijn Kruithof uit Montfoort.

Quiltboutique

Tassen maken is naast quilten de grote passie van Dorien Schaap. Zij houdt van grote tassen en maakt hiervoor gebruik van de stoffen van Tula Pink en Amy Butler met grote designs op de stof. Een tas heeft natuurlijk ook de juiste verstevigers nodig. Daarmee staat of valt letterlijk de hele tas. Een kleurige stoere rits maakt het werk helemaal af.

Naast grote tassen maakt Dorien ook graag kleine tasjes, zoals make-up tasjes, voor allerlei kleine spulletjes of om weg te geven als cadeautje!

Wilt u meer weten of één van de tassen kopen? Kom langs bij de stand van Quiltboutique of neem een kijkje in de webshop www.quiltboutique.nl.

Quiltshop Vlijtig Liesje

Quiltshop Vlijtig Liesje uit Tienhoven exposeert werk van Hanneke Kwakkenbos, Gerda Nab en Agaath van Doornik. Het zijn quilts die recent tot stand zijn gekomen in het landelijk gelegen quiltatelier in het buitengebied van Maarssen. Het zijn geen eigen ontwerpen dit keer, maar mooie uitvoeringen van populaire patronen, zoals de Amerikaanse Austin Blue Bird quilt, een quilt van Karen Stone, de Colmar quilt uit Quiltmania, de Australische Gossip in the Garden quilt, een Rendieren kerstquilt en een Japanse Boxjes quilt ‘Mannenpakken’. Het is erg leuk om de diversiteit aan technieken te bekijken in deze quilts; ze zijn representatief voor de vele mogelijkheden binnen het patchwork en quilten.

http://www.quiltwinkel.com/

Riek Bruggink

Riek Bruggink houdt zich, zolang ze zich herinnert, al bezig met textiele werkvormen in allerlei technieken en ze heeft enkele onderwijsaktes op dit terrein.

Al jaren echter is haar grote passie het weven op een weefgetouw. Ze vindt het een uitdaging om binnen de grenzen van de weeftechniek steeds nieuwe mogelijkheden te ontdekken en haar ideeën vorm te geven.

Na enkele basiscursussen in de weeftechniek zijn het vooral haar eigen experimenten die bijdragen aan haar ontwikkeling. Ze wordt nog steeds uitgedaagd door de technische kant van het weven op een getouw en tevens door aangereikte thema’s en door ritmes en structuren.

De weefsels zijn geweven op een weefgetouw. De schering (de draden die zijn opgezet alvorens te weven) bestaat meestal uit garens, soms uit koperdraad. De inslag kan bestaan uit allerlei materialen: garens, papierstroken, in stroken geknipte foto’s, koperdraad, spiegelglas, natuurproducten, gipsverband enz.

Naast het weven van wandweefsels weeft ze objecten en sjaals. Op verzoek geeft ze cursussen in bepaalde weeftechnieken en houdt ze lezingen over haar werk.

Vanaf 1998 heeft ze zo’n veertig persoonlijke tentoonstellingen mogen inrichten. Daarnaast exposeerde ze samen met anderen op landelijke textieltentoonstellingen in Nederland en op een Europese tentoonstelling in Litouwen.

U vindt deze expositie in de stand van Weefnetwerk.

http://www.wevenriekbruggink.nl/

Rita Dijkstra

Door het experimenteren met nieuwe technieken en materialen blijft het quiltproces voor Rita Dijkstra een voortdurende uitdaging. Naast kleur is ook vorm voor haar belangrijk en ze zoekt daarbij steeds de tegenstellingen op. Qua stof is een handgeverfde lap (niet alleen van haarzelf) gecombineerd met zijde vaak het uitgangspunt.

Rita maakt deel uit van de art groepen Colorminds en ImportArt.

http://www.ritadijkstra.nl/

SamenApart

‘SamenApart’ is een recent opgericht collectief bestaande uit Carla van Laar en Madeleine Last. Beide kunstenaars kennen elkaar al vele jaren. De laatste jaren inspireren ze elkaar steeds meer wat geleid heeft tot gezamenlijk werk. Beide kunstenaars hebben zowel in binnen- als buitenland geëxposeerd.

Carla heeft een opleiding gehad tot docent textiele werkvormen en verdieping gedaan in kunstgeschiedenis. Ook volgde ze een opleiding kunstzinnige counseling. In haar kleinere twee en drie dimensionaal werk en haar kunstenaarsboeken gebruikt ze graag natuurlijke materialen zoals papier, wol, zijde en dergelijke. In het monumentalere werk zoekt Carla meer naar combinaties van bijv. borduurwerk met hout, lood, tyvek, vilt, gips en alles wat zich verder aandient.

Ook Madeleine is als textieldocent werkzaam geweest in het basisonderwijs. Naast haar passie voor textiel heeft zij in 2005 haar opleiding als bloemsierkunstenaar afgesloten met haar proeve van Meesterschap. Haar werk wordt gekenmerkt door het samenvloeien van textiele en plantaardige materialen.

Beide kunstenaars halen hun inspiratie uit de directe leefomgeving, maatschappelijke ontwikkelingen en de natuur. Ze zijn telkens op zoek naar een juiste balans tussen kleur, lijn en vlakverdeling. Carla en Madeleine delen hun passie om van schapenwol vilt te maken. Het ambachtelijk werken hebben ze hoog in het vaandel staan. Op dit moment verdiepen ze zich in de akoestische werking van vilt.

Carla van Laar                                                 Madeleine Last
carl.art@kpnmail.nl                                       madeleine@solcon.nl

Saskia Weishut

Als dochter van Mies Bloch (tekenares) en Rein Snapper (kunstschilder) groeide ze op in het kunstenaarsdorp Bergen N.H. Haar peintisseries zijn voorstellingen samengesteld uit alle mogelijke textiele materialen, geappliqueerd en geborduurd, die ogen als een schilderij. Daarom is het meeste werk ook ingelijst.

Steeds zoekt ze nieuwe uitdagingen: onbekend materiaal, nieuwe technieken. Saskia gebruikt regelmatig Tyvek in haar werk, de kunststof, die na verhitting verrassende effecten vertoont.

Verbeelding, kleur en structuren zijn de voornaamste kenmerken van haar werk. Saskia’s doel is om ons af te leiden van alle wereldwijde ellende.

http://www.saskia.weishut.com/

Stichting Tambani

De quilts en tassen die door Tambani worden geëxposeerd zijn gemaakt door een aantal vrijwilligers en klanten, die het Tambani-project ondersteunen. Tambani is een werkverschaffingsproject in twee dorpen van de Venda-stam in het noorden van Zuid-Afrika, dicht bij de grens met Zimbabwe. De vrouwen maken borduurwerk gebaseerd op hun volksverhalen en dit borduurwerk wordt door quilters en andere handwerkers verwerkt in quilts, tassen enz.

http://www.tambani.co.za

Theemutsfeest

Een feest van unieke, aparte, maffe, gezellige, chique theemutsen.

De meesten gebreid, sommigen gehaakt.

Om te gebruiken of gewoon neer te zetten, om cadeau te geven… kortom, om het leven een beetje vrolijker te maken!

https://theemutsfeest.com/

TeXperanto

TeXperanto is een groep van vijf gelijkgestemde kunstenaars met een textiel achtergrond. In hun werk maken zij gebruik van textiel, maar ook van andere materialen.

De leden van TeXperanto werken zelfstandig aan hun eigen thema’s en exposeren in binnen- en buitenland. Zij komen bij elkaar om samen te werken, elkaar van feedback te voorzien en hun kennis uit te breiden. Regelmatig worden kunstenaars uit verschillende disciplines gevraagd om de groep te coachen.

http://www.texperanto.nl/

Textielgroep WEEFGEIN

De textielgroep WEEFGEIN bestaat uit: Renée Campagne, Michelle Henar, Rudy de Haas, Els van Beurden, Marianne Albers, Fried van Beurden en Carla Scholten.

Met veel enthousiasme zijn de leden bezig geweest met weven, vilten, verven, zagen, naaien, zilver bewerken, papier maken, timmeren, enz.

Het resultaat bestaat uit: sieraden, wand- en vloerdecoraties, lampen, hoofddoeken, manden, grote potten, schalen en kussens … alles op basis van het thema VIERKANT.

Het gebruikte materiaal varieert van kippengaas, industrieel vilt, zilver, koper/ijzerdraad, paardenhaar, papier, wol, katoen en stof.

U vindt deze expositie in de stand van Weefnetwerk.

ViltKontaktGroep

De VKG, de Nederlandse Viltvereniging, is een inspirerend platform voor iedereen met belangstelling voor vilt en het vilten van dit prachtige materiaal. De VKG organiseert activiteiten voor zowel de beginnende vilter, voor de gevorderde enthousiasteling, als voor de professional. Op de Handwerk en Quiltdagen toont de VKG de veelzijdigheid van vilt.

Grote landschappen gemaakt op een landelijke dag waaraan leden in groepsverband gewerkt hebben. Ontdek hierin de verschillende technieken van vilten. Daarnaast laten leden hun werk zien en demonstreren zij het proces van het vilten. U kunt ook zelf actief aan de slag met de moderne kunst van Beeldend Kunstenaar Caroline Grootenboer. Met losse elementen vilt bouwt iedereen mee aan het kunstwerk van de dag. Beleef vilt, geef het karakter, doe wisselende ervaringen op en vooral geniet! Wilt u ook een bijdrage leveren? Kom dan vooral langs en maak kennis met de diversiteit van de ViltKontaktGroep, het platform dat viltliefhebbers samenbrengt. U vindt de VKG in de expositieruimte.

Viltwerkplaats Odijk

Vilten: een oud ambacht. En dan alleen met natuurlijke materialen: de schapenwol, de verfstoffen en de decoraties. Hier kiest Anja Schrik voor in al haar werk. Zij verft al haar wol zelf, met natuurlijke kleurstoffen. De andere materialen die zij in haar werk gebruikt zijn ook allemaal puur natuur. Zo maakt ze bijvoorbeeld leer van zalmhuiden die ze verwerk in haar vilt. Anja heeft daar ook een boek over geschreven: “Eco-vilt. Puur natuur!” En ze heeft een nieuw boek uit: “Eco-verf. Kleurrijke natuur!” De bijna onbeperkte mogelijkheden om producten van wolvilt te maken inspireren haar. Wandpanelen, verlichting, vloerkleden en woonaccessoires inspireren haar het meest.

http://www.viltwerkplaats.nl

Wies Jegerings

Wies Jegerings is al 25 jaar in de ban van zijde en wolschilderen. Ze noemt het spelen met kleuren. Door de jaren heen heeft Wies haar eigen techniek ontwikkeld waardoor ze op een vrije manier kan werken.

Haar werk is kleurrijk en speels. Wol en zijde zijn fijne natuurlijke materialen waar ze ook goed mee kan experimenteren.

http://www.wiesjegerings.nl/

Wilma Bruins

Wilma maakt vooral eenvoudige traditionele quilts. Altijd al geïnspireerd door textiel kwam zij in 1981 tijdens een verblijf in Amerika in aanraking met quilten. Eenmaal terug in Nederland en zwanger van haar eerste kind was dan ook het eerste quiltje snel gemaakt. Daarna volgden er nog ontelbaren. Zij werkt graag met snelle snij- en naaitechnieken of met paperpiece en maakt haar tops uitsluitend op de naaimachine. Ze quilt zowel machinaal als met de hand. Ze houdt van het maken van grote quilts, maar de laatste jaren maakt ze vooral veel Droomdekentjes voor De Regenboogboom, een stichting die zij een warm hart toedraagt.

Wilma exposeert dit jaar opnieuw diverse quilts. Bij de expositie laat zij zien hoe het Q-snap Floorframe werkt (demonstratie).

http://www.quiltframe.nl/